22 lipca 2010
Filijki
A dziś około kolacji naszła mnie ochota na filijki
Takie jak w Bułgarii robił wujek Ilia- puszyste, rumiane
i lekko chrupiące pajdki chleba
Więc do dzieła! Filijki robi się bardzo szybko.
Wystarczy przygotować ciasto jak na naleśniki tylko troszkę gęstsze aby nie spływało nadto z chleba.
Ja do ciasta lubię dodać szarą sól i czubricę- tak naprawdę te właśnie przyprawy nadają filijkom ten niezapomniany dla mnie smak z dzieciństwa...
Kiedy ciasto mamy już gotowe przygotowujemy kromki chleba- lepiej żeby były cieńsze, nie takie grube jak u mnie, wystarczą takiej grubości jak chleb który kupujemy już krojony.
Następnie maczamy z dwóch stron pajdki chleba w cieście i smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru
Upieczone filijki można posypać startym serem lub podawać z pomidorem, szynką czy jak kto woli...
Jeśli nie dodacie czubricy lub innych ostrych przypraw a jedynie sól można filijki wcinać z dżemem- i takie też są pyszne
Proste, prawda?
Filijki są smaczne nawet zimne i nawet na drugi dzień, ale polecam
wcinać je od razu...nim rodzina się do nich przysiądzie :)
Smacznego i miłego wieczoru!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Prace i fotografie publikowane na blogu są moją wyłączną własnością .
Kopiowanie, rozpowszechnianie, wykorzystywanie lub przetwarzanie w jakikolwiek inny sposób zdjęć, tekstów oraz wzorów prac bez mojej zgody jest zabronione.
Kopiowanie, rozpowszechnianie, wykorzystywanie lub przetwarzanie w jakikolwiek inny sposób zdjęć, tekstów oraz wzorów prac bez mojej zgody jest zabronione.
Popularne posty
Co mi w duszy gra...
h
3 komentarze:
wygląda smakowicie :)
ja ciasto na naleśniki robię na wodzie nie na mleku i dodaję kurkumę i imbir :)
pozdrawiam serdecznie :)
Apetycznie wyglądają :-)
Robię to już od dawna,a moi chłopcy uwielbiają taki chlebek w cieście, jak go nazywają.
Pozdrawiam:)
O kurcze, Dziewczyny Wy też je robicie?
Sposób Giny wygląda na smakowity muszę więc szybko spróbować ;)
Joasiu a u mnie w domu kuzyni mówią ten chlebek- kotlety chlebowe :)
Jak zwał tak zwał a zawsze smakuje świetnie :)
Pozdrawiam Was, buziaki!
Prześlij komentarz